Scientific Programme


 

                                           Day 1, Friday, 27th October 2017

 9:00 - 9:30 

30 mins  

  Welcome snacks & coffee   

 9:30 -10:00  

30 mins

  Opening Ceremony   

Session 1

2 hrs 15 mins

PLENARY SESSION 
Moderator: Malak Shadid, Manager, Zayed Herbal Center, Senior Advisor to the Director General Chair of the Health Authority Abu Dhabi, Health Authority Abu Dhabi (HAAD), UAE

10:00 - 11:00

60 mins 

Looking Ahead: Vision for the Future Role of the Pharmacist and Initiatives to Begin Today  
 Paul Abramowitz, Chief Executive Officer, American Society of Health-System Pharmacists (ASHP), USA  

11:00 - 11:35

35 mins

Prescribing Pharmacists : A Prescription for Excellence?
Shady Botros, Lead Clinical Pharmacist, Surgery, Orthopaedics and Critical Care, NHS Tayside Pharmacy Department, Ninewells Hospital & Medical School, UK

11:35 - 11:55 20 mins

Patient Safety via Prevention – Case Study on Folic Acid and Genetics

Mariam Matar, Founder & Chairperson, UAE Genetic Disease Association, UAE

11:30 - 12:15   

45 mins

The Influence of Media in Healthcare (Panel Discussion) 
Moderators: Sana Bagersh, Chief Executive Officer, Synovetics    

Panelist: Mariam Matar, Founder & Chairperson, UAE Genetic Disease Association, UAE

Malak Shadid, Zayed Herbal Center, Senior Advisor to the Director General Chair of the Health Authority Abu Dhabi, Health Authority Abu Dhabi (HAAD), UAE

Anwar Al Hammadi, Consultant and Head of Dermatology, Dubai Health Authority, UAE

12:30 - 14:00

1 hr 30 mins 

Lunch Break & Prayer  

Session 2

1 hr 15 mins

HALL A - Pharmacy Practice

 

 

HALL B - Medication Safety
 

Advancing Pharmacy Practice

Moderator: Shady Botros, Lead Clinical Pharmacist, Surgery, Orthopaedics and Critical Care, NHS Tayside Pharmacy Department,  Ninewells Hospital & Medical School, UK

 

 

Medication Safety in Practice

Moderator: Kasey Thompson, Chief Operating Officer & Sr. Vice President, American Society of Health-System Pharmacists (ASHP), USA

14:00 -14:30

30 mins

Pharmacist Prescribing Privileges Around the World

Derek Stewart, Professor of Pharmacy Practice & School of Pharmacy and Life Sciences, Robert Gordon University, UK

14:00- 14:30

30 mins       

Controlled Substance Processes and Systems that Mitigate Diversion

Jeannell Mansur, Practice Leader, Medication Safety, Joint Commission International, USA

14:30 - 15:00

30 min

Demonstrating Competence of Pharmacists involved in
Prescribing and Advanced Practice

Jannet Carmichael, Pharmacy Executive VA Sierra Pacific Network, USA

14:30 - 15:00

30 mins

Dietary Supplements: 
Shedding light on Issues of concern to health care providers & consumers

Thekra Hasan, Section Head Drug Information, Drugs and Medical Products Department, Health Regulation Division,
Health Authority Abu Dhabi (HAAD), UAE

15:00 - 15:15

15 mins

Q&A

15:00 - 15:15

15 mins

  Q&A  

15:15 - 15:45

30 mins

Coffee Break & Poster Session

15:15 - 15:45

30 mins

Coffee Break & Poster Session   

Session 3

1hr 15 mins

HALL A - Pharmacy Practice

 

 

HALL B - Medication Safety

Informatics

Moderator: Hashem Tarifi, Department Manager, Drug and Medical Products, Health Authority Abu Dhabi (HAAD), UAE

 

 

Pearl Session: Local & Regional Experiences 

Moderator: Mohammed Aseero, Assistant Director | Clinical Services, Director, Pharmacy Residency Program, Saudi National Guard Hospital, KSA 

15:45 - 16:05

20 mins

Medication Alerting and other Safe Practices with Respect to
Medications in EMR

Cherie Pardue, Chief Information Officer, American Hospital of Dubai, UAE

15:45 - 16:05

20 mins

Sustainable Healthcare: Challenges and Opportunities UAE Experience

Sahar Abu Omar, Pharmacy Expert, The Medical Office, Ministry of Presidential Affairs(MOPA), UAE

16:05 - 16:25

20 mins

Clinical Decision Support Strategies for Continuous Medication Safety Improvement

Gregory John Raglow, Group Health Informatics Director, Abu Dhabi
Health Services Company (SEHA), UAE

16:05 - 16:25

20 mins

Understanding and Managing Medication Errors:   The Menace of Counterfeit (Fake) Drugs

Habib Nemr, Medication Safety Officer, John Hopkins Aramco, KSA

16:25 - 16:45

20 mins

Ambulatory Pharmacy Redesign & Automation to Optimize Pharmacist Practice and Patient Experience in a Large Integrated Health Care Organization

Masood Farooki, Consultant, Pharmacy Informatics &
Automation, Johns Hopkins Aramco Healthcare, KSA

16:25 - 16:45

20 mins

Vaccine Safety and Cold Chain Management - Abu Dhabi
Health Services Perspective

Sohail Fitieh, Supply Chain Manager, Ambulatory
Healthcare Services(AHS), UAE

16:45 - 17:00

15 mins

Q&A

16:45 - 17:00

15 mins

Q&A   

 

 

END OF DAY 1

 

 

Day 2, Saturday, 28th October 2017 

8:30 - 9:00

30 mins

Welcome snacks & coffee 

Session 4

2 hrs

PLENARY SESSION 
Moderator: Douglas   J.   Scheckelhoff, Senior Vice President, Office of Practice Advancement, American Society of Health-System Pharmacists (ASHP), USA

9:00 - 9:45

45 mins

Pharmacists role in supporting better transitions in care
Jeannell Mansur, Practice Leader, Medication Safety, Joint Commission International, USA

9:45 - 10:15

30 mins

Nurses' Role in Ensuring a Safe Patient Journey  
Zeina Khouri, Chief Nursing Officer, Aramco John Hopkins, KSA

10:15 - 10:45

30 mins

Patient Engagement - (Panel Discussion - Cases)
Moderators: Rehab Al Ameri, Healthcare Quality Expert, The Medical Office, Ministry of Presidential Affairs (MOPA), UAE
 Sana Bagersh, Chief Executive Officer, Synovetics, UAE


Panelists: Samer Ellahham, Chief Quality Officer, Sheikh Khalifa Medical City (SKMC), UAE
Fadwa Lkorchy, Psychologist & Developmental Psychologist, German Neuroscience Center (GNC), UAE
Thekra Hasan, Section Head Drug Information, Drugs and Medical Products Department, Health Regulation Division, Health Authority Abu Dhabi (HAAD), UAE

10:45 - 11:00

15 mins

Q & A Session 

11:00 - 11:30

30 mins

Coffee Break & Poster Session  

Session 5

1 hr 45 mins

HALL A - Pharmacy Practice

 

 

HALL B - Medication Safety

 

 

Advance Pharmacy Practice

Moderator: Sahar Abu Omar, Pharmacy Expert, The Medical Office, Ministry of Presidential Affairs(MOPA), UAE

 

 

Patient Safety Quality  

Moderator: Rehab Al Ameri, Healthcare Quality Expert, The Medical Office, Ministry of Presidential Affairs(MOPA), UAE

11:30 - 12:00

30 mins

Measuring Pharmacist Impact on Quality and Patient
Outcomes

Jannet Carmichael, Pharmacy Executive VA Sierra Pacific Network,
USA

11:30 - 12:00

30 mins

Second Victim

Samer Ellahham, Chief Quality Officer, Sheikh Khalifa Medical
City (SKMC), UAE

12:00 - 12:30

30 mins

Advancing Pharmacist Scope of Practice in Ambulatory Settings

Meghan D. Swarthout, Division Director, Ambulatory and Care
Transitions Pharmacy,The Johns Hopkins Health System, USA

12:00 - 12:20

20 mins

A Just Culture: Shaping ourBehaviours

Adeline Saliba, Corporate Senior Quality Improvement Officer,
Abu Dhabi Health Services Company (SEHA), UAE

12:20 - 12:40

20 mins

An Ounce of Prevention is Worth a Pound of Cure: Near
Miss Monitoring to Save Lives

Maya Mallat Yassine, Acting Corporate Clinical Risk Manager,
Corporate Total Quality Division, Abu Dhabi Health Services
Company (SEHA), UAE

12:30 - 13:00

30 mins

Adopting Pharmacy and Medication Safety Best Practices

Douglas J. Scheckelhoff, Senior Vice President, Office of Practice
Advancement, ASHP, USA

12:40 - 13:00

20 mins

Hospital Accreditation, Impact on Medication Safety

Subashnie Devrakan, Senior Manager, Accreditation - Quality and Patient Safety Institute, Cleveland Clinic Abu Dhabi (CCAD), UAE

13:00 - 13:15

15 mins

Q & A Session

13:00 - 13:15

15 mins

Q & A Session

13:15 - 14:15

1 hr

Lunch Break

14:15 - 14:45

30 mins

Oral Presentations

 

 

HALL A - Pharmacy Practice

Moderator: Derek Stewart, Professor of Pharmacy Practice & School of Pharmacy and Life Sciences, Robert Gordon University, UK

 

 

 HALL B - Medication Safety

Moderator: Julie Webb, Senior Vice President, Office of Professional Development,  American Society of Health-System Pharmacists (ASHP), USA

14:15 - 14:25

10 mins

 

14:15 - 14:25

10 mins

 

14:25 - 14:35

10 mins

14:25 - 14:35

10 mins

14:35 - 14:45

10 mins

14:35 - 14:45

10 mins

14:45 - 15:00

15 mins

Coffee Break and collection of scores from judges

Session 6

1 hr

HALL A - Pharmacy Practice

 

 

HALL B - Medication Safety

 

 

Pharmacotherapy Updates

Moderator: Khaldoon Al Khaldi, Consultant Physician, Abu Dhabi Health Services Company (SEHA), UAE

 

 

Nursing

Moderator: Sohail Fitieh, Supply Chain Manager, Ambulatory Healthcare Services(AHS), UAE 

15:00 - 15:20

20 mins

Antibiotics Stewardship Updates

Hashem Tarifi, Department Manager, Drug and Medical
Products, Health Authority Abu Dhabi (HAAD), UAE

15:00 - 15:20

20 mins

Role of Nursing Leadership in Ensuring Medication Safety in
Inpatient Hospital Areas

Zeina Khouri, Chief Nursing Officer, Aramco John Hopkins, KSA

15:20 - 15:40

20 mins

Tumor Lysis Syndrome: Therapeutic Strategies for
Treatment and Prevention (a case study)

Mohammed Aseeri, Assistant Director, Clinical Services |
Director, Pharmacy Residency Program, Saudi National Guard
Hospital, KSA

15:20 - 15:40

20 mins

Medication Safety – Educating and Involving Patient & Family
in Medication Management at Home Care Setting

Rajaa Hammoud, Chief Executive Officer, Elite
Home Health Care | Nursing Executive Consultant, UAE

 

15:40 - 16:00

20 mins

Medications & Novel Interventions In The Critically Ill Child

Banke Ayanleke, Clinical Pharmacist, Sheikh Khalifa Medical City (SKMC), UAE

 

15:40 - 16:00

20 mins

Oncology Patient at the Emergency Room

Amal Al Haddad, Post-Doctoral Research Fellow, Institute of
Public Health | College of Medicine and Health Sciences,
Adjunct Assistant Professor, Department of Public Health,
College of Art and Science, Abu Dhabi University, UAE

16:00 - 16:15

15 mins

Q & A Session

16:00 - 16:15

15 mins

Q & A Session

16:15 - 16:30

15 mins

Closing Awards Ceremony

 

 

Day 3, Sunday, 29th October 2017  

Workshops

 

HALL A 

Workshops

HALL B 

 

 

Moderator: Sohail Fitieh, Supply Chain Manager, Ambulatory Healthcare Services(AHS), UAE 

 

   

Moderator: Sahar Abu Omar, Pharmacy Expert, The Medical Office, Ministry of Presidential Affairs (MOPA), UAE 

8:30 - 10:30

2 hrs

The Effect of Illicit Supply Chains on Patient Safety

Jeannell Mansur, Practice Leader, Medication Safety, Joint
Commission International, USA

8:30 - 10:30

2 hrs

Oncologic Emergencies

Amal Al Haddad, Post-Doctoral Research Fellow, Institute of
Public Health | College of Medicine and Health Sciences,
Adjunct Assistant Professor, Department of Public Health,
College of Art and Science, Abu Dhabi University, UAE

10:30 - 11:00

30 mins

Coffee Break

 

 

Moderator: Thekra Hassan, Section Head Drug Information, Drugs and Medical Products Department, Health Regulation Division,
Health Authority Abu Dhabi (HAAD), UAE

 

 

Moderator: Rajaa Hammoud, Chief Executive Officer, Elite Home Health Care | Nursing Director, Ortus Hospital UAE 

11:00 - 13:00

2 hrs

Medication Reconciliation

Meghan D. Swarthout, Division Director, Ambulatory and Care
Transitions Pharmacy,The Johns Hopkins Health System, USA

11:00 - 1:00

2 hrs

Using Measurement to Drive Improvements in Patient Safety

Shady Botros, Lead Clinical Pharmacist, Surgery,
Orthopaedics and Critical Care, NHS Tayside Pharmacy
Department, Ninewells Hospital & Medical School, UK

13:00 - 14:00

1 hr

Lunch Break

 

 

      Moderator: Adeline Saliba, Corporate Senior Quality Improvement Officer, Abu Dhabi Health Services Company (SEHA), UAE

 

   

Moderator: Hashem Tarifi, Department Manager, Drug and Medical Products, Health Authority Abu Dhabi (HAAD), UAE

14:00 - 16:00

2 hrs

Measuring Medication Safety Outcomes: KPI Development &
Application

Masood Farooki, Consultant, Pharmacy Informatics &
Automation, Johns Hopkins Aramco Healthcare, KSA

14:00 - 16:00

2 hrs

Essentials of Pharmacy Residency Training:
A Critical Element in Developing Clinical Pharmacy
Services

Mohammed Aseeri, Assistant Director, Clinical Services |
Director, Pharmacy Residency Program, Saudi National Guard
Hospital, KSA


Jannet Carmichael, Pharmacy Executive VA Sierra Pacific
Network, USA 

Douglas J. Scheckelhoff, Senior Vice President, Office of Practice
Advancement, ASHP, USA